15 Kasım 2018 Perşembe

SEO nedir ? Nereden Başlanır.



SEO NEDİR


          SEO çalışması yani Arama motoru optimizasyonu, hedeflenen web sitesinin başta
Google olmak üzere arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasını hedefleyen yöntemlerin bütününe denmektedir. Belli kriterler eşliğinde gerçekleştirilen bu sürecin iki ayağı vardır. Site içi iyileştirmelerin yanı sıra site dışı kaliteli backlinklerin arttırılması
SEO  çalışmasının temelini oluşturur. Bu iki süreç de zahmetli, zaman alan ve orta vadeli bir süreç içerisinde verimini veren alanlardır.

SEO çalışması başarılı yapıldığı takdirde, hedeflenen kitlenin olası arama anahtar kelimelerinde Google, Yandex ve Bing gibi motorların arama sonuçlarında ilk sayfada çıkması beklenir. Ancak işin doğası gereği örneğin Google'un ilk sayfasında sadece 10 satır vardır. Aynı anahtar kelime için belki 50 firma Seo çalışması yaptırmışsa sadece 10'u ilk sayfada yerini alacaktır.




        Aynı serbest piyasa gibi bu alanda da kıyasıya bir rekabet vardır. “Tamam oldu bu iş” diyerek
SEO çalışmasını gevşettiğiniz anda aynı ilk 11'den yedeğe düşen futbolcu gibi 2. sayfaya düşmek içten bile değildir. Rekabetin, arz ve talebin yüksek olduğu sektörlerde ilk sırada olmamak yenilgi değildir tabi. 2. ve 3. sayfa da olmak da bir başarıdır. Ama tabi her
SEO çalışmasının hedefi ilk sayfa hatta ilk satır olmak zorundadır. Peki bu süreç nasıl işler, öncelik ne olmalıdır, ne kadar zamanda verim alınabilir, belirlenmiş kriterler var mıdır ? Meşru ve gayri meşru yöntemler nelerdir ? Hadi gelin öncelikle bunları inceleyelim..



SEO'YA NEREDEN BAŞLAYALIM


Site içi SEO çalışması: Yukarıda bahsettiğim gibi bu işin iki ayağı vardır. Site içi ve Site dışı SEO çalışması.ilk ayağı sitenin  SEO kriterlerine uygun bir şekilde iyileştirilmesi gerekir. SEO başlığı ve açıklaması olmayan, karmaşık, SEO optimizasyonu ile uyumlu olmayan, geç yüklenen, Mobil uyumluluğu bulunmayan siteler için Google'da üst sıralara çıkmak bir hayaldir. 2. aşamaya geçmeden bunlar düzeltilmezse bütün çabalar boşa gidecektir. İkincisi kopyala yapıştır içerikler tam da kendi ayağına kurşun sıkmaktır, Google, özgün metinler ile zenginleştirilmiş siteleri baştacı eder, diğerlerini ise kara listeye alıverir, sonra ayıklayın pirincin taşını. Sadece metinlerin değil, görsellerin de optimize edilmesi, sitenin kalitesini hem ziyaretçi nezdinde, hem de Google katında arttıracaktır. Kullanıcı dostu olan bir site, gerekli optimizasyonu yaptığı, özgün içerikleri yarattığı, sitenin hızını yavaşlatacak kod kirliliğinden uzak durduğu sürece ikinci ayağa da yatırım yapmaya başlayabilir.



Site dışı SEO çalışması: Bu aşamanın temelinde backlink yatmaktadır. Eskiden
SEO çalışmaları, hazır programlar aracılığı ile yapılan niteliğe değil niceliğe önem veren bir backlink perspektifine sahipti. Google'un botları da bu konuda pek bir ayrım yapmıyordu. Ancak, artık önümüzde çok güçlü ve titiz botlar ile karşı karşıyayız. Bu nedenle backlink alacağım diye bu programları kullanmak yada bunları kullanan “Seocu”lar ile çalışmak, Dimyat'ta pirince giderken eldeki bulgurdan olmaya neden olabilir. Bu nedenle formülü yeniden ifade edersek, herşey “kaliteli” backlinklerde yatar. Az ama öz kaliteli backlinklere sahip olmak, binlerce çöp backlinkten çok daha güçlüdür. Google'un, artık bu konularda eskisinden de çok duyarlı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için sosyal medya siteleri, Blog siteleri, Sosyal imleme siteleri öncelikli olmalıdır .gov ve edu. Uzantılı sitelerin prestiji Google için çok önemlidir. Bu sitelerden backlink almak zordur. İnternette her yıl bir çok edu ve gov adresi verilmektedir. Ama bu adresler yazıldıktan sonra eğer büyük bir yorum çılgınlığı ile karşılaşırlarsa büyük oranda yorumları kapatır, hatta linkleri de siler. Bu nedenle sürekli bu linklerin güncellerine ulaşmaya çalışmak ciddi bir emek gerektirmektedir.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
            Bu iki başlığı bir sonraki yazımızda daha da ayrıntılandıracağız. Şunu bilmek de yarar var. Google botlarının algoritması bilinmiyor. Hiçbir SEO uzmanının elinde hazır bir tarih yok. Bu nedenle birbirinden farklı yemekler yapan aşçılar gibi SEO uzmanları da kendilerine has yöntemlere sahiptirler. Sonuca, bir taraftan deneyimle, bir taraftandan da deneme yanılma ile ulaşırlar. Ama burada benim “ SEO sezgisi” dediğim yeteneğe sahip olmak için, son trendleri iyi takip etmek, -yabancı siteler özellikle- analiz araçlarına hakim olmak, bıkmadan usanmadan çalışacak irade gücü ne gereksinim vardır. Unutulmaması gereken şey de Google her geçen gün  öğrenebilen yapay zekayı daha çok kullanmaktadır. İşte bu nedenle en kestirme yol sandığınız bazı yöntemler (hacklink gibi ) belki bir süre işe yarıyor gibi gözükebilir. Ancak bir  anda ters teperek sitenizin SEO ölümüne neden olabilir. Hedefimiz iyileştirmedir, zehirlemek değil. Örneğin  steroid kullanarak vücut geliştiren biri belki bir süre verim alır. Ama o ilaçlara bağımlılığı onu ciddi bir yıkıma yavaş yavaş hazırlar. Ama doğal vücutçunun kas inşaa etmesi daha uzun sürebilir. Ama sabrettiğinde  organik meyvelerini almaya başlayınca herşey değişir. Umarım bu yazıyı  okuyan herkes bol bol organik backlink alır.
Pisi Film Prodüksiyon



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SEO nedir ? Nereden Başlanır.

SEO NEDİR           SEO çalışması yani Arama motoru optimizasyonu, hedeflenen web sitesinin başta Google olmak üzere arama ...